Tuig van de richel

Written By :

Category :

Uncategorized

Posted On :

Share This :

Waarom een Y- of een X-tuig?

Tot een paar jaar geleden dachten de meeste mensen in de diergeneeskunde dat het draaipunt van de voorste ledematen bij honden zich in het schoudergewricht bevindt, net als bij mensen. In Hondenland kwamen en komen we nog steeds, allerlei tuigjes tegen die vanuit deze aannames zijn ontwikkeld, aangeraden en verkocht.

In 2010 toonde ‘The Jena Dog Locomotion Study’[1] revolutionaire inzichten aan in de beweging en het looppatroon van honden. Dat gaf resultaten die vooral belangrijk zijn bij het evalueren van de belasting van de verschillende borsttuigen voor onze honden.

Zo komen we te weten dat de positie van het schouderblad kan worden afgeleid uit de positie van de onderpoot tijdens het opheffen en neerlaten van de voorpoot. Beeldmateriaal liet zien dat deze elementen steeds parallel met elkaar bewegen. En dat zowel voor- als achteraan.

Verder kwam ook aan het röntgenlicht dat om de voor- en achterpoten gelijkmatig te laten werken, hun draaipunten zich op dezelfde hoogte moeten bevinden. Eerder aanname was dat het heupgewricht en het schoudergewricht zich op dezelfde hoogte bevinden. Dat is door het wetenschappelijk onderzoek weerlegt: het heupgewricht en de bovenste rand van het schouderblad zijn met elkaar verbonden door een denkbeeldige horizontale lijn.

Door o.a. deze bovenstaande bevindingen in het onderzoek, weten we nu dat het draaipunt van de voorste ledematen van onze hond zich in het bovenste deel van het schouderblad bevindt, terwijl het zich bij de mens in het schoudergewricht bevindt. 

Daarom mogen en kunnen we met zekerheid aannemen dat wanneer honden voorwaarts bewegen een tuig met een horizontale riem net zo beperkend voor de hond is als een rubberen band om onze bovenarmen dat voor ons mensen zou zijn. De fysiologische beweging van de voorste ledematen wordt op die manier geremd bij de hond, net zoals een rubberen band onze fysiologische armbeweging remt.

De Jena-studie toonde veel aan en gaf veel nieuwe inzichten in het bewegingsapparaat van onze honden. Maar voor nu onthouden we vooral hoe belangrijk de beweging van het schouderblad is voor de voortbeweging van de hond. En daar vloeit ook het besluit dat het enorm belangrijk is om een tuig te kiezen dat de natuurlijke beweeglijkheid van het schoudergebied van jouw hond niet belemmert. Niet enkel omdat het ongemakkelijk is maar des te meer omdat het (chronische) letsels aan het bewegingsapparaat (skelet, spieren en andere onderdelen) veroorzaakt.

In praktijk zou dat er dus zo uitzien:

Een hond in pijn en ongemak, leert niets, voelt zich oncomfortabel en zo meer. Ik hoef er geen tekening bij te voegen welke impact dit heeft op het welzijn en bij uitbreiding gedragsproblemen van onze honden.

Wat is dan wél een goed tuig, hoor ik jullie vragen. Let er op dat dat er geen banden rond het schouderblad (roze deel in foto) of horizontaal over de borstkas zijn.
Neem je hond mee naar het verkooppunt en/of pas het goed thuis voor je samen met je hond, in een tuig, op pad gaat.

Links zie je het Y-tuig, rechts een X-tuig, beide passen goed aan en belemmeren de hond niet in zijn natuurlijk voortbewegen. Deze tuigjes kunnen honden dagelijks dragen, ook gedurende trainingen en langere wandelingen met veel lopen en rondrennen, springen, etc.

Bronnen:

  • Pike Bremer,hondentrainer.
  • “Dogs in Motion” – Dr. Martin S. Fischer, Dr. Karin E. Lilje


[1] De resultaten van dit onderzoek zijn samengevat in het boek “Dogs in Motion”. (Dr. Martin S. Fischer en Dr. Karin E. Lilje, VDH Service GmbH, Dortmund en Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Co. KG, Stuttgart, 2011).