Therapiehond d’Eau

Knuffelhonden aan het werk

Selectie, testen en training van de hond.

In deze opleiding komen o.a. aan bod:

  1. Diergedrag: natuurlijk gedrag, evolutie, ethologie, rassenkennis, aangeleerd gedrag, ….
  2. Medische vakken voor mens en dier: anatomie, fysiologie, pathologie, klinische diagnostiek, EHBO, beweegleer en voeding.
  3. Training van dieren, dier ondersteunende therapie/educatie, animal assistance intervention (AAI) en werken met therapiedieren.
  4. Communicatie: begeleiding, psychologie, …

Het slotstuk vormen de stage en het eindwerk , daarna krijgen we het erkend certificaat. d’Eau en ik gaan meteen aan de slag in woonzorgcentra. Wij gaan samen op individueel bezoek of op een afdeling.
d’Eau is getraind om contact te zoeken met mensen en zich te laten knuffelen en aaien: ideaal, want ze heeft een hoge aaibaarheidsfactor en wordt ook zelf graag geaaid. Ze leert een spel spelen om de bewoners in beweging te brengen en leert ze wandelen zonder trekken vlak naast een rolstoel.

Missie

Een therapiedier heeft een positief effect op de gezondheid (stress reducerend, verlaagd hartslag, geeft meer weerstand, verlaagd bloeddruk, enz…), brengt mensen aan het lachen, zet aan tot beweging en spel, veroordeelt niet en laat iedereen zichzelf zijn.

Een therapiedier helpt mensen bij het leggen van sociale contacten, houdt gezelschap en geeft een leuk en rustgevend gevoel als het wordt geaaid of aangeraakt, het trekt de aandacht van de persoon bij wie het dier op bezoek is, naar buiten.

In moeilijke periodes is een therapiedier ook een steun. Wist je dat niet alleen honden als therapiedier werken? Er zijn ook poezen, alpaca’s, cavia’s en konijnen aan het werk.

Houd deze pagina goed in de gaten en volg hun missie in Therapieland.