Zweetwerk is voor alle honden: alle rassen, alle leeftijden.

Written By :

Category :

Uncategorized

Posted On :

Share This :

Iets doen wat je goed kunt, is leuk. Dat geldt ook voor je hond. Met speuren en neuswerk mag een hond zijn grootste talent laten zien: ruiken! Honden worden hier simpelweg gelukkig van. Speuren is uitdagend en geeft elke hond voldoening. Ja, je leest het goed: neuswerk is voor alle honden, van alle leeftijden en…

Iets doen wat je goed kunt, is leuk. Dat geldt ook voor je hond. Met speuren en neuswerk mag een hond zijn grootste talent laten zien: ruiken! Honden worden hier simpelweg gelukkig van. Speuren is uitdagend en geeft elke hond voldoening. Ja, je leest het goed: neuswerk is voor alle honden, van alle leeftijden en formaten en voor alle rassen.
Speuren is samenwerken: jij leert je hond beter kennen en jullie maken samen plezier.

Ik doe zweetwerktraining met Cooper. Zweet is een term uit de jachtwereld en betekent zoveel als dierlijk bloed. Zweetwerk is het speurwerk van een (jacht)hond met voorjager naar aangereden of aangeschoten wild. Cooper werkt zelf een zweetspoor uit, het is teamwork tussen de hond en de handler.

Bij de start krijgt Cooper een speciale brede halsband om met daaraan een lange sleeplijn van ongeveer 10 meter. Aan het begin van het spoor is een wondbed (de plek waar het wild is aangeschoten) gemaakt. De voorjager/begeleider bespreekt met de trainer het wondbed en wordt vervolgens afgestemd of je een lange of korte nazoek kunt verwachten en in welke richting de jager/trainer het wild nog zag weglopen. Terwijl de voorjager het wondbed inspecteert, zit de hond op afstand en wacht op het eerste commando ‘zoek spoor’. De start is een waarlijk ritueel.

De hond wordt op het wondbed gezet, daar pakt hij de geur of het zweetspoor direct op en gaat dit gaan volgen. Aan de lange lijn volgt Cooper het spoor en controleer ik het werk van Cooper aan de hand van het ‘lezen’ van mijn hond en de verwijzingen (b.v. bloeddruppels) op het spoor.

Ik hoor je terecht vragen: “allemaal goed en wel, Anya maar wat als mijn hond eenmaal de smaak  van wildgeur te pakken heeft, volgt hij dan niet elk spoor als we gaan wandelen?”. Mijn antwoord is nee, jouw hond leert tijdens de zweetwerktraining dat hij aan werk moet zodra het ritueel gestart is. Blijft het ritueel achterwege dan weet een hond dat het ‘spoor zoeken’ niet gevraagd wordt en dus niet gewenst is.

Het is een zaligheid om hem zijn neus optimaal te zien inzetten en hem te zien speuren naar het denkbeeldig aangeschoten wild. In de trainingen wordt geen spoor door aangeschoten wild gevolgd maar wordt een spoor van runderbloeddruppeltjes of geuren van wild uitgezet. Het zweetspoor uitwerken zoals dit werk wordt genoemd is een intensieve en tijdrovende bezigheid. Na het lopen van een spoor is Cooper compleet voldaan en geniet hij van een welverdiende beloning en natuurlijk ook een rustig dutje.

Waarom ik zweetwerktraining doe?
Om tegemoet te komen aan de passie van mijn hond: ruiken, speuren, zoeken. Maar ook om hem te laten groeien uit zijn onzekerheid, een eigenschap die wel bij meerdere Weimaraners voorkomt. Cooper liet ongewenst gedrag zien dat voortkomt uit zijn onzekerheid.
Om gewoon heel leuk met Cooper aan het werk te gaan, in de natuur. En om de relatie tussen mij met mijn hond nog te versterken.

Waarom zweetwerktraining voor alle honden is?

  • hele drukke honden rustig worden op het spoor;
  • onzekere honden, zelfstandig initiatief leren nemen en zelfverzekerder worden;
  • doordat de hond individueel werkt er geen hindernis is door de aanwezigheid van andere honden, dus honden die nare ervaringen hebben met andere honden, kunnen geweldig aan zelfvertrouwen winnen;
  • baas-hond relaties groeien; beter jouw hond leren lezen, de communicatie en de lichaamstaal van de hond (beter) gaan begrijpen.
  • De hond doet dit werk met een grote passie en daarom zal hij jou enorm dankbaar zijn dat jij hem zijn passie laat uitvoeren.

Het is een sportieve aanrader om met je hond actief en leuk aan het werk te zijn. Het is niet met snel lopen of lange afstanden afleggen, het is op een rustige, aandachtige manier van van hondensporten: het is buitenleven met je hond! Je beschermt je best wel tegen teken, want die ruisen door het struikgewas en dat is de plek, de weg waar het spoor meestal loopt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *