Barbetkennel du Pont Dix

Het Winter Wonder nest is gezond en wel geboren op 16 december 2023. Ze zijn met zes 3 reutjes en 3 teefjes. Alle pups zijn reeds gereserveerd.

Familiale fokker met een passie voor de Barbet

Het is zover. Ik droomde er al heel lang van en ik heb de stap gezet.
Uit liefde voor de uitzonderlijke Barbet word ik fokker. Deze Franse Waterhonden fokken is voor mij de ontmoeting van drie passies: de liefde voor het ras, het buitenleven en de fokkerij. 
Ik zet een duurzaam fokbeleid uit waarbij vooral de nadruk ligt op het karakter, de gezondheid en de inteeltbeperking. De bouw of rastype moet ook goed zijn, niet alleen om de Franse waterhond er mooi uit te laten zien maar vooral voor de goede functionaliteit.

Ik ben herkenbaar als gecertificeerd familiale fokker.
Occasionele fokkers en particulieren moeten geen erkenningsnummer aanvragen en hoeven ook geen garantiecertificaat te geven. Omdat erkenning alleen niet de vlag is die de lading dekt, is een certificaat als hondenfokker wel belangrijk. Bovenop de liefde en passie voor een ras, de moederdieren , de dekreu, de pups, de nieuwe eigenaars,… zijn kennis en wetenschap over fysiologie, anatomie, genetica en gedrag én goede netwerken onontbeerlijk om een duurzaam en zorgzaam fokbeleid met je kennel op te bouwen.
Net zoals binnen mijn expertise als hondengedragstherapeut, school ik me bij Toscanzahoeve bij in een (holistische) opleiding met de laatste nieuwe (wetenschappelijke) inzichten als hondenfokker. En in mijn geval specifiek van Barbets, de Franse waterhonden.

Waar maakt een goede fokker dan het verschil, hoor ik je vragen? Het begint bij een onvoorwaardelijke liefde en respect voor de moederdieren. Hun gezondheid, hun welzijn draag ik hoog in het vaandel. Ook het karakter is een belangrijke factor die naast het gezonde behoud van het ras belangrijk ook bijdraagt hoe de pups kunnen uitgroeien tot stabiele en sociale Barbets. Naast de verplichte gezondheidstesten en onderzoeken, screent Barbetkennel du Pont Dix haar fokteven op karakter en persoonlijkheid. Dit is uniek. Door juist te testen houd ik de kwaliteit van de ouderdieren hoog en voorkom ik -voor zover het kan, fokken blijft in handen van ‘de natuur’ liggen- problemen in de toekomst met lijnteelt, dragers van erfelijke aandoeningen ect. Ik kan met zoveel data veel betere keuzes maken in mijn combinaties waarbij de gezondheid en diversiteit van het ras mee voorop staat.
Onze Barbets wonen in ons gezin, zijn open en vrije honden, sociaal naar mensen en dieren. Ze knuffelen beide veel en heel graag, zijn sportief buiten, binnen rustig en kalm.

Een goede fokker kent haar of zijn honden.
Ik ken hun pedigrees tot vele generaties terug. Het is niet altijd evident om eerlijke en correcte informatie terug op te halen. Vooral over zaken als hun ontwikkeling, bepaalde typerende uiterlijke kenmerken maar ook gezondheidsissues bij bv. broers, zussen, ooms en tantes en verdere voorouders. Gelukkig aardt er een onderzoeker in mij en kom ik door mijn internationale contacten in de Barbetwereld al een heel eind. Ik ken mijn teefjes goed!

Goede socialisatie draag ik hoog in het vaandel en die stevige basis begint al in het nest .
De moederhond heeft hier een belangrijke taak in en ik zorg voor de aanvulling. De pups zullen opgroeien in ons huis, waar ze dagelijks door verschillende mensen, jong en oud, opgetild en geknuffeld worden.  Ze leren heel jong andere honden en dieren zoals poes, schaap en kippen kennen. Ze wennen aan alle geluiden van een huisgezin.
Ze mogen exploreren in een uitdagende puppytuin en mogen met de auto mee op stap, ze maken kennis met allerlei geluiden, geuren en prikkels. 
De basis voor een goede recall of een vlotte hierkomen wordt gelegd. Ook hun aangeboren aanleg voor speuren en apporteren wordt zachtjes aangesproken.

De pups worden door mij goed geobserveerd en hierdoor kan ik de juiste keuze maken welk hondje het beste bij jouw (gezins- leef-) situatie past. 
Als je geïnteresseerd bent in de Barbet dan nodig ik je graag uit om met mij, mijn gezin onze hond kennis te komen maken. Ik zal je met plezier meer vertellen over de Barbet. 

Wil je graag een plaats op onze geïnteresseerdenlijst?  

Een kennelnaam is geen verplichting om pups met stambomen te fokken.
De KMSH heeft goed nieuws gebracht! du Pont Dix is door het FCI aanvaard en erkend als mijn unieke kennelnaam.
du Pont Dix verwijst naar de eeuwenoude roots van mijn familie. We zijn geboren en getogen aan Brug 10 van het Kempisch Kanaal. Ook de pups geboren in mijn Barbetkennel komen hier in hun eerste warme nest: het is goed toeven op de Kempische kleigrond, vlak bij de vaart en in de open velden.

Honden met een kennelnaam zijn herkenbaar tussen hun soort- en rasgenoten.
Met mijn kennelnaam du Pont Dix onderscheid ik mij als fokker ook in de positieve zin. Daarmee laat ik blijken dat ik trots ben op de pups die ik zal fokken en helemaal achter mijn manier van fokken sta. Het zullen stuk voor stuk geluksbrengers zijn.

Barbet

Franse Waterhond

Barbetfokker

With love and knowlegde

Sterke basis

In en rond het nest

Het ras Barbet.

De Franse Waterhond.

Back to the future.

Over het ontstaan van dit oeroude maar zeldzame Franse ras en over de oorspronkelijk rasstandaard en kruising met tal van andere rassen om het ras Barbet ergens in de loop van de geschiedenis te behouden, is er heel wat verwarring en misverstand.

We mogen er van uitgaan dat de Barbet in de 8ste eeuw vanuit Noord-Afrika met Arabieren mee naar Spanje en Frankrijk kwam, deze bebaarde honden waren werkende herdershonden en jachthonden van de gewone man. Een robuuste hond. Voor de adel waren andere jachthondenrassen voorbehouden.

In Frankrijk werd het woord “Barbet” dikwijls door hondenverkopers op de markten en door natuurkenners zonder kynologische kennis, gebruikt als een soortnaam voor een bepaald type jachthond. Er bestonden destijds nog geen rassen, enkel types van honden die werden geselecteerd op gebruik. Er werd algemeen gesproken over een Barbet als men verwees naar een bebaarde hond met een lange, ruwharige vacht
van het Braco-type, Spinone Italiano. Het is ook aannemelijk dat dit hondentype zich in meerdere richtingen en in de diverse regio’s en landen apart heeft ontwikkeld, met allerlei andere invloeden die vervolgens in zo’n regio tot een ander hondentype leidden.
Barbet, poedel, Portugese Waterhond, Spaanse Waterhond, Italiaanse Waterhond en zelfs een paar ruwharige Zuid-Europese jagende rassen stammen allemaal af van dat oeroude bebaarde type jachthond.
Het feitelijke ontstaan van rassen in de zin van het fokken volgens bepaalde richtlijnen, standaarden en normen bestaat pas ongeveer 150 jaar.

Iets minder ver weg voor ons in de tijd was de Franse Waterhond met uitsterven bedreigd, na de 2de WO had het ras en z’n populatie -zoals de bij meeste andere hondenrassen- veel schade opgelopen. Door de inzet van een aantal fokkers (Franse) en gepassioneerde jagers op waterwild is de populatie weer gegroeid tot het aantal zoals we dat nu kennen.


Ik durf besluiten dat er nog te veel aantoonbare bewijzen ontbreken in de kynologische geschiedenis van de Barbet om uit te sluiten of onze honden de voorouders waren van andere langharige, wollige rassen als Poedel, Briard, Griffon, enkele Berghonden en Bichon. Ook is er enige controverse over het al dan niet gebruik van o.a. Poedel en Ierse Waterspaniël in de poging tot rasbehoud in de jaren ’70- ’80. Kynologische historici in onze buurlanden leggen zich hier meer op toe en iedereen kijkt uit naar toekomstige, wetenschappelijk onderbouwde publicaties.
De mening zijn erg verdeeld en voldoende aantoonbaar bewijs ontbreekt nog, maar de trekken van de Barbet zie jij ook zeker terug in eerdergenoemde rassen.
Typisch voor de Barbet, Franse Waterhond, is zijn baard. Hier dankt hij ook zijn naam aan: ‘barbe’ is het Franse woord voor baard.

Het karakter van de Barbet.

Franse Waterhond -Barbet- is een wijze en gelukkige vriend met een open geest.

De Barbet is een bijzonder mensgericht ras: hij is graag bij zijn mensen en ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ lijkt vaak zijn levensmoto. Lang en veelvuldig alleen zijn, is voor de Barbet onnatuurlijk. In huis is de Barbet een rustige hond, ook bij bezoek en jonge kinderen. Iedereen, mens en andere hond worden met een brede kwispel heel enthousisast begroet maar onze Barbet zal snel zich rustig onder een tafel op een terras of aan je voeten bij de zitbank terugtrekken.

Het Barbetkarakter in een notendop:

  • Aanhankelijk.
  • Rustig zonder sloom te zijn.
  • Actief, speels en energiek buiten,  de basis van een goede recall wordt in onze kennel al in het nest gelegd.
  • Zacht voor kinderen.
  • Kan goed samen met andere huisdieren in huis (owv jachtinstinct is vroege training en gewenning aan katten, konijnen, kippen, … een aanrader)
  • Evenwichtig en stabiel, zonder schuw- en zenuwachtigheid, open en vrij.
  • Intelligent en trainbaar, ietwat eigenwijs zonder tegendraads te zijn, eerder clownesk. Een zachte maar consequente hand in de opvoeding.
  • Bijzonder mensgericht, is graag betrokken bij het reilen en zeilen in het gezin.
  • Niet geschikt als hond in een buitenkennel.
  • Houdt van water en modder.
  • Gebruikt als jachthond graag de neus.
  • Blaft weinig.

Vergeet echter niet dat alle honden individuen zijn met hun eigen persoonlijke kenmerken, net als jij en ik. Nature -aangeboren en genetisch bepaalde karaktereigenschappen – zijn één; nurture – de omgeving waarin een hond groeit, opgevoed en getraind wordt – is twee.

De Barbet rasstandaard.

(Bron o.a.: Waller-Rengelink, B. en Roest Kempemoen, E. – Het Barbetboek. Op ontdekkingsreis onder de krullen van de Franse Waterhond)

De Barbet behoort volgens de officiële classificatie van het FCI (wereldwijde overkoepelende organisatie voor rashonden) tot rasgroep 8: retrievers, spaniëls en waterhonden. De Barbet is een jachthond. Een Franse Waterhond is initieel gefokt voor de jacht op waterwild en is meer dan alleen een apporteur. Het is een werkhond die in het jachtveld actief is in ondiep water of op drassige ondergrond. Een Barbet zoekt het wild dat zich in de dekking schuilhoudt, stoot het op en apporteert het gestrekte wild na het schot. Een Barbet is niet gevoelig voor koude en gaat onder alle weersomstandigheden in en door water.

Het haar op het hoofd is lang en moet tot op de neusrug vallen. De baard en snor zijn lang en dik. De neus is zwart of kastanjebruin, afhankelijk van de vachtkleur.
Een Franse Waterhond heeft een schaargebit met krachtige tanden. Hun vrolijke ogen zijn rond, bij voorkeur kastanjebruin maar dat kan verschillen afhankelijk de vachtkleur en hun oren zijn laag aangezet (op ooghoogte of iets eronder), lang, breed en bedekt met lang haar dat als de oren naar voren gebracht worden tot minstens 5 cm voorbij het puntje van de neus komt.
De hals is kort en krachtig, het lichaam stevig met een rechte bovenlijn, een Barbet is niet erg getailleerd en heeft ronde ribben zonder een tonnetje te zijn. De borstkas is breed en diep: tot op de ellebogen.
De Barbet draagt z’n staart licht geheven wanneer opgewonden of in actie. Deze is laag aangezet en heeft aan het uiteinde de typerende ‘crochet’ (lichte haak).
Als je een Franse Waterhond in beweging ziet, is dat soepel, het is schijnbaar moeiteloos gangwerk en de benen bewegen zich in één lijn met het lichaam.
De vacht is lang, wollig, gekruld en kan koorden (‘dreads’) vormen. De vacht is dicht en bedekt op natuurlijke wijze het gehele lichaam. Dit is een belangrijk kenmerk van het ras.
Een Franse Waterhond komt in vele kleuren: éénkleurig zwart, grijs, kastanjebruin, fauve of rossigbruin, zandkleurig, wit, of meer of minder bont. Alle schakeringen rossig bruin en zandkleur zijn toegestaan maar zijn bij voorkeur over het gehele lichaam hetzelfde.
Het is een middelgrote hond: Reuen: 58 cm tot 65 cm en teven 53 cm tot 61 cm (met een tolerantie van +/- 1 cm).

Rasfouten zijn o.a. boven- of onderbeet; fijn en smal hoofd, dunne of geen beharing op de voeten; korte, ruwe niet wollige, niet gekrulde vacht; aanwezigheid van wolfsklauwen; te recht spronggewricht; hoog aangezette, smalle of kleine oren, een zwakke rug, een te vlakke croupe (kroep of croupe = plaats waar het kruisbeen overgaat in de staartwervels), een te smalle borst, alle niet in de standaard beschreven kleuren….

De aanwezigheid van deze fouten moet in de context van de gehele hond bekeken worden, er moet geoordeeld worden in welke mate de fout(en) aanwezig zijn en hoe ernstig ze zijn. Doordachte partnerkeuzes in mijn fokbeleid zijn daarom ontzettend belangrijk.

Wat absoluut niet getolereerd wordt en dus niet toegelaten en ongewenste fouten zijn, zijn: een agressief of schuw karakter. Ook honden die duidelijke fysieke afwijkingen of gedragsstoornissen vertonen, worden gediskwalificeerd door (gedrags-) keurmeesters.
Deze Barbets worden uitgesloten uit het fokbeleid.

De vacht van de Barbet en de verzorging ervan.

De gezondheid van een Barbet.

De Franse waterhond is een relatief zeldzaam ras, wereldwijd zijn er een paar duizend. De genetische diversiteit binnen het ras is groot en het ras is relatief gezond.
Je mag verwachten dat een Barbet gemiddeld 10 – 13 jaar deel zal uitmaken van je gezin. Het is aan de fokkers om de gezondheid van dit ras mee te bewaken, een goed en duurzaam fokbeleid is hier de onvoorwaardelijke basis van. Fokkers waken daarom mee over de inteeltcoëfficiënt bij het maken van partnerkeuzes en er wordt bekeken wat de genetische verwantschap tussen de partners is. 

Af en toe komen er gezondheidsproblemen voor.

Heup-en elleboogdysplasie.

Als je leest over HD en ED gaat het over fouten in de ontwikkeling van de heup- en ellebooggewrichten. De misvormingen die ontstaan, zijn pijnlijke tot zeer pijnlijk; afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.
Deze afwijkingen worden enerzijds genetisch bepaald maar anderzijds zijn ook externe omgevingsfactoren belangrijk. Zo wordt er uiteraard best alleen gefokt met ouderdieren met goede gewrichten, maar groeien de pups en jonge honden ook liefst op met de beste zorg. Ze krijgen bij voorkeur uitgebalanceerde voeding met goede dierlijke eiwitten, geen toegevoegd kleur- en bewaarmiddel en geen teveel aan calcium dat een te snelle groei in de hand werkt.
Naast voeding is goed gedoseerde beweging iets om met zorg te bewaken voor de jonge hond: overbelasting is slecht voor de groei van de gewrichten.
Fokdieren worden conform de Belgische fokbeleidsregels getest op de heupen en ellebogen.

Ziekte van Von Willebrand (een erfelijke ziekte).

De ziekte van Von Willebrand bij honden is een erfelijke bloedziekte , ook wel een “dunne bloedziekte” genoemd. Door een tekort aan of een onjuiste werking van een eiwit dat betrokken is bij de bloedstolling, de Von Willebrand factor (VWF), ontstaan problemen met de bloedstolling waardoor wonden slecht genezen en hevige bloedingen kunnen ontstaan. Afhankelijk van de mate van het tekort aan deze stollingsfactor verschillen de verschijnselen van gering tot zeer ernstig. Hoewel de Barbet niet op de lijst van hondenrassen staat waarbij deze erfelijke ziekte vaker voorkomt, is het genetische testen van de ouderdieren voor de fokker een must om een gezond en verstandig fokbeleid uit te bouwen.

PRA-prcd (een erfelijke ziekte).

De genetische ziekte prcd-PRA veroorzaakt de degeneratie en afsterven van de netvliescellen aan de achterkant van het oog. Ook al leken deze cellen zich eerder in het leven van de hond normaal te ontwikkelen verliezen als eerste de staafjescellen die werken bij weinig licht, hun normale functie. Dit resulteert in nachtblindheid bij de hond. Dan verliezen de kegelcellen geleidelijk hun normale functies bij vol licht. De meeste getroffen honden worden blind. Beide ogen zijn altijd aangetast. Soms ontstaat er tegelijk met de ziekte ook staar. Een DNA-onderzoek geeft weer of de teef of reu vrij, drager of lijder is van deze ernstige ziekte

ECVO is een speciaal oogonderzoek naar erfelijke oogziekten bij honden. Dit onderzoek wordt alleen gedaan door dierenartsen die gespecialiseerd zijn in oogheelkunde. Het hoofddoel  van het oogonderzoek, erkend door het  Europees College van  veterinaire oftalmologen of ECVO (ECVO Eye Scheme examination) is het onderzoeken van de ogen en het vaststellen van erfelijke en vermoedelijk erfelijke oogaandoeningen. De resultaten van een ECVO-onderzoek zijn beperkt geldig. Onze honden hond laten wij jaarlijks onderzoeken op erfelijke oogaandoeningen. Alle resultaten vind je bij de beschrijving van onze Barbets terug.

In Barbetkennel du Pont Dix voeren wij een open en transparante communicatie: wij zijn fier op onze honden, hun gezondheid en en hun karakter. Door onze honden goed op te volgen, de nodige gezondheids-, karakter- en gedragstesten te integreren in ons fokbeleid kunnen wij in samenspraak met de eigenaars van dekreuen de juiste en meest ideale combinaties maken. Wij zetten alles en meer in het werk om te proberen gezonde en stabiele pups te fokken.
Bij voorkeur maken alle fokkers de resultaten van gezondheidstesten, karaktertesten en andere uitslagen openbaar. Vind je ze niet terug, vraag er zeker naar!

Duikt er er een gezondheidsprobleem op of maak je je zorgen over de gezondheid of karakter van jouw Barbet: meld het ons. Samen ijveren we voor dierenwelzijn en een gezonde, stabiele Barbet in het algemeen. Toch?

Onze honden

d’Eau

Na haar eerste verjaardag werden haar heupen en ellebogen onderzocht, haar DNA geanalyseerd op mogelijke erfelijke aandoeningen, haar ogen grondig getest met ECVO en haar gedrag en karakter is getest in de MAG-test. Ze is voor zover de testen kunnen aantonen gezond, vrij van (geteste) erfelijke aandoeningen en gezegend met een kalm, open en stabiel karakter. Zij is een actieve therapiehond in woonzorgcentra.
HD: A/A.
ED: O/O.
VWD: vrij.
PRA-prcd: N/N (vrij).
Distichiasis: vrij.
ECVO-test: 31-01-2023, vrij.
MAG-test: 26-11-2023, geslaagd.
Ze heeft een volledig schaargebit.

Camus

Barbedoux Cinema Popcorn (Camus) werd op 31 mei 2021 geboren in de keuken van Brigitte Waller van Barbedoux Barbetkennel in Sleen. Zij komt uit een nest van 5 (3 teven, 2 reuen).
Mama is Barbedoux Gin Fizz Aperitief (NL) en papa is Lackie Splendorki Darwin Junior (AT).

Camus is een extraverte pup die houdt van wind in haar haren en modder aan haar poten. Haar jachtinstinct is meer aangescherpt, ze is makkelijk trainbaar maar verliest nog snel haar ongeduld. Ze haalt dan wat gekkigheid uit of laat van zich horen. Ze is niet schuw van nieuwe mensen en situaties, net zoals d’Eau maakt ze op een respectvolle manier sociaal contact. Ze verleidt je met haar knuffels, ligt graag tegen je aan maar kan zich ook rustig bezig houden met een hertengewei of andere gezonde knabbel.

En als na een tijd van liefdevol opgroeien in ons gezin zo veel mogelijk puzzelstukken van d’Eau en Camus kunnen gelegd worden, ga ik op zoek naar een leuke, gezonde en mooie partner. Misschien wel ver over de grenzen heen. Maar daarover later meer. Laat ze nog maar even heerlijk puberen en en verder mentaal volgroeien in ons gezin en in ons huis, samen met onze Weimaraner Cooper en poes Lewis. Buiten wonen nog McLamb het schaap, 2 hanen en hun 10 kippen. 

Nestplanning en pupinfo.

Help, ik ben verliefd op de Barbet!

Invullen formulier is nog geen verbintenisovereenkomst.

Portfolio