Vaar je eigen koers.

Written By :

Category :

Uncategorized

Posted On :

Share This :

Dit is een shout out naar iedereen in Hondenland die -al dan niet professioneel- met het hart op de juiste plaats bezig is met honden. Dit is een shout out naar iedereen die zich verdiept in eender welk aspect in Hondenland en geen of weinig steun vindt bij zijn/haar eigen fokker of andere hondenprofessional.

Ik ben niet de enige nog relatieve rookie tussen de fokkers en gedragsexperten die vanuit onverwachte en onterechte hoek de wind van voor krijgt. Is het jaloersheid en blindheid vanuit een bedreigde narcistisch samengestelde persoonlijkheid? Ik ben dicht bij de waarheid, vermoed ik.

En het gaat niet alleen om het hart op de juiste plaats want vanuit de naïeve liefde voor honden worden er te vaak stoemelingse fouten gemaakt. En dat is te vergeven, maar in de fokkerij valt dat niet te vergeten. Je ziet het blijven opduiken in de volgende of nog te komen generaties.

Gezond verstand, kynologisch kennis, ervaring en zicht op hondengedrag zijn óók een must. En nee, dat is niet hetzelfde als 10 jaar fokervaring. Echt niet. Begrijp me niet verkeerd! Ik veeg jarenlange ervaring niet van de tafel. Integendeel: niets dan respect voor wie fokt met inzicht in de bloedlijnen, met kennis van genetica en DNA en er mee aan de slag gaat, met prioriteit voor temperament en socialisatie, al vroeg in het nest en niet enkel in die gedateerde tekst op de kennelwebsite. Ik vraag me daarom oprecht en ook met een zweem van droefheid af: waarom? Zijn die zwarte tongen vergeten dat ook zij ooit gewoon eens begonnen zijn in Hondenland? En dat zij ongetwijfeld minder kynologische kennis en wetenschap in hun rugzak hadden? Ik durf hopen dat het voor hen wel een moment is om eens diep en eerlijk na te denken over de waarden waar zij zelf als fokker voor staan. En voor wie het durft, ook eens nadenken over en toegeven voor de waarden waar ze niet voor (kunnen) staan.

Ik vaar mijn eigen koers. Ik communiceer heel open en heb geen verborgen agenda. Ik durf vragen te stellen en ik durf mij kwetsbaar op te stellen. Ik vraag raad en advies ipv aan te modderen. Vooral pro-actief, ik kan ver vooruit kijken om op tijd te kunnen anticiperen.

Maak er gebruik van. Niet om me neer te halen of om te proberen me aan het wankelen te brengen -schreef ik al over narcistisch samengestelde persoonlijkheden in Hondenland? Gebruik het om jouw kennis concreet en praktisch met mij te delen zodat ik er van leer en het me eigen maak en verder deel met iedereen die mij om hulp en advies vraagt.

Ik vaar mijn eigen koers. Met alles wat ik al kan en weet, ga ik het nog beter doen, met liefde voor mijn ras en met respect voor iedereen en elke hond in Hondenland.

Leven en laten leven. En wees eens lief.

Anya.